Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς η παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ευνοούν την φθορά των γονάτων.
Κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος οι φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται με ένα εμφύτευμα (ή πρόσθεση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπραΰνεται ο πόνος και να αυξάνεται η κινητικότητα του γόνατος. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές, καθημερινές δραστηριότητές του.
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος παραδοσιακά γινόταν με μία μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο του γόνατος, η οποία επέτρεπε στον χειρουργό να δει και να αποκτήσει πρόσβαση στα οστά της άρθρωσης.
Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις είναι προτιμότερο να γίνεται ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος. Κατ’ αυτήν ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια πολύ μικρότερη τομή και μια διαφορετική, λιγότερο επεμβατική τεχνική για να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση, με στόχο να ελαττωθεί ο μετεγχειρητικός πόνος και να επιταχυνθεί η ανάρρωση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος δεν εκτελείται από κάποιο ρομποτικό βραχίονα που κινείται μόνος του, αλλά από τον ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος κατευθύνει τον ρομποτικό βραχίονα καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.