fbpx

Τα γόνατα παίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη και στη βάδιση μας. Καθημερινά επιβαρύνονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις διάφορες καταπονήσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην πρόωρη φθορά τους ή στον άμεσο τραυματισμό τους.

Η ανατομία του γόνατος είναι σύνθετη (Εικόνα 1).

Αποτελείται από το κάτω τμήμα του μηρού, το άνω τμήμα της κνήμης που καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος έχει σκοπό να μειώσει τις τριβές.

Μεταξύ αυτών των οστών υπάρχουν ο έσω και ο έξω μηνίσκος, οι οποίοι έχουν ημισεληνοειδές σχήμα, παρόμοια σύσταση με τον χόνδρο και λειτουργούν σαν «αμορτισέρ» για την απορρόφηση των κραδασμών (Εικόνα 2).

Εικόνα 2 – Έσω μηνίσκος

Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο και είναι γεμάτη από το αρθρικό υγρό.

Για την σταθεροποίηση του γόνατος στο κέντρου του υπάρχουν ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός ενώ στην περιφέρεια ο έσω και έξω πλάγιος και ο έσω και έξω καθεκτικός και ο ιγνυακός σύνδεσμος (Εικόνα 3).

Εικόνα 3 – Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

Οι κακώσεις των μηνίσκων και των χιαστών γίνονται ολοένα και συχνότερες εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες από όλες τις ηλικίες σε αντίθεση με το παρελθόν (Εικόνα 4).

Εικόνα 4

Επιπλέον η ευρεία χρήση της μαγνητικής τομογραφίας μας διευκολύνει να αποκαλύψουμε βλάβες που χωρίς αυτή δεν θα ήταν δυνατόν (Εικόνα 5).

Εικόνα 5 – Ρήξη έσω μηνίσκου

Η τεχνική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι η αρθροσκόπηση, με την οποία ο ορθοπεδικός χειρουργός χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδαρθρικές παθήσεις.
Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικής κάμερας μικρής διαμέτρου μέσω μιας μικρής οπής (3-5mm) εισέρχεται μέσα στην άρθρωση η οποία φωτίζετε με ειδική πηγή ψυχρού φωτισμού και η εικόνα προβάλλεται μεγενθυμένη σε οθόνη. Μέσα στην άρθρωση εγχύεται μέσω αντλίας φυσιολογικός ορός προκειμένου να διαταθεί και να πραγματοποιηθεί ευκολότερα η επέμβαση, με την χρήση μικρών εργαλείων (λαβίδες, λεπίδες, μηχανοκίνητες σβούρες, θερμοκαυτήρες κλπ.)
Η μέθοδος αναισθησίας που κυρίως ακολουθείται είναι η επισκληρίδιος. Ο μετεγχειρητικός πόνος της αρθροσκόπησης είναι πολύ περιορισμένος λόγω των μικρών τομών και κακώσεων των μαλακών μορίων που γίνονται προκειμένου να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο αυτό. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι σύντομος σε σχέση με αυτόν της ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου. Αποτελεί μία από της πλέον ασφαλέστερες χειρουργικές μεθόδους με ποσοστό επιπλοκών κάτω από 1% (φλεγμονή).

Το 50% των βλαβών του γόνατος αφορά τις μηνισκικές βλάβες σε αναλογία 3 προς 1 ο έσω με τον έξω μηνίσκο. Οι τύποι των ρήξεων είναι τραυματικοί ή εκφυλιστικοί. Οι πρώτοι αφορούν κυρίως νέους που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ οι δεύτεροι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως λόγω φθοράς.
Συχνά λόγω τραυματισμών αποσπώνται τμήματα μηνίσκου τα οποία φθείρουν τον χόνδρο προκαλώντας αρθρίτιδα, αν όμως είναι μεγαλύτερα (σπανιότερα) μπορούν να προκαλέσουν το μπλοκάρισμα της άρθρωσης. Το ιστορικό των ασθενών αναφέρει στροφικό τραυματισμό με μέτριο ύδραρθρο (πρήξιμο). Περιορισμό εύρους κίνησης, προσεχτική εξέταση άρθρωσης εμφανίζει ευαισθησία και τοπική διόγκωση.

Οι μηνισκικές βλάβες ταξινομούνται βάση:1)της θέσης ή 2)της κατεύθυνσης τους.

Η κατάταξη βάση της θέσης βασίζεται στην αιμάτωση του μηνίσκου.
Οι περισσότερες βλάβες εντοπίζονται στην περιφέρεια, περιοχή όπου υπάρχει πλούσια αιμάτωση και υψηλό ποσοστό επούλωσης σε αντίθεση με αυτές που βρίσκονται στο κέντρο όπου δεν έχουν καμία πιθανότητα επιδιόρθωσης.
Η κατάταξη των μηνισκικών βλαβών βάση της κατεύθυνσης μπορούν να ταξινομηθούν σε οριζόντιες, επιμήκης, ακτινωτές ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι οροί βάσει της όψης που λαμβάνουν όπως δίκην λαβής κάδου, ράμφος παπαγάλου κλπ.

Εικόνα 6 – Μερική μηνισκεκτομή έσω μηνίσκου

Ο σκοπός αντιμετώπισης των βλαβών είναι η διατήρηση του μηνίσκου ή μεγαλύτερου μέρους αυτού. Το παλαιό δόγμα βλάβη ίσον ολική μηνισκεκτομή σήμερα έχει ανατραπεί πλήρως. Η μηνισκεκτομή ή η συρραφή του μηνίσκου σήμερα γίνεται με κλειστή μέθοδο (αρθροσκόπηση) με δύο μικρές οπές, όπου με μικροεργαλεία αφαιρείται ή συρράπτεται το τμήμα του μηνίσκου το οποίο υπέστη βλάβη (Εικόνα 6).

Σε περίπτωση, όμως, ολικής μηνισκεκτομής εξαιτίας εκτεταμένης βλάβης του μηνίσκου στις μέρες μας γίνεται η χρήση πτωματικών μοσχευμάτων, τα οποία εμφυτεύονται με ανοιχτή τεχνική στο γόνατο του πάσχοντος. Τα αποτελέσματα για αυτή τη σχετικά νέα μέθοδο δείχνουν ενθαρρυντικά.

Η μετεγχειρητική πορεία μετά από μηνισκεκτομή είναι απλή, βάδιση με βακτηρίες (πατερίτσες) για μερικές μέρες και φυσικοθεραπεία για αποκατάσταση του εύρους κίνησης και της μυικής ενδυνάμωσης, η οποία είναι το κλειδί της πλήρους αποθεραπείας του ασθενούς. Μετά από μηνισκική συρραφή ή μεταμόσχευση απαγορεύεται η φόρτιση του μέλους για 4-6 εβδομάδες ενώ οι φυσικοθεραπείες(κινησιοθεραπεία-ενδυνάμωση) ξεκινούν σχεδόν άμεσα.

Εικόνα 7 – Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου

Οι βλάβες των χιαστών συνδέσμων μπορούν να συμβούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με μηνισκικές βλάβες. Συχνότερος είναι ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού σε σχέση με τον οπίσθιο χιαστό (Εικόνα 7).
Οι ενδείξεις για επιδιόρθωση ποικίλουν μεταξύ πολλών ορθοπεδικών χειρουργών για διάφορους λόγους όπως το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία του ασθενούς, αλλά την εμπειρία και την εκπαίδευση του χειρουργού.
Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν ότι σε ενεργά άτομα ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει να επιδιορθώνονται προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές βλάβες όπως ρήξη μηνίσκου ή οστεοαρθρίτιδα γόνατος λόγω της αστάθειας του γόνατος.

Το ιστορικό της κάκωσης αναφέρει απότομη επιβράδυνση και στροφική κίνηση ακόμα και με χαμηλή ταχύτητα. Το γόνατο διογκώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τη μηνισκική βλάβη που αυτό συμβαίνει μετά από αρκετές ώρες ή ημέρες. Ο ασθενής κατά τη βάδιση νιώθει περιορισμό του εύρους κίνησης κυρίως όμως αστάθεια.

Η αντιμετώπιση, όπως προαναφέρθηκε, ποικίλει είτε συντηρητικά με νάρθηκα, παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη και φυσικοθεραπεία είτε χειρουργικά με διάφορες μεθόδους και επιλογές μοσχευμάτων ανάλογα την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα και το άθλημα του ασθενούς.

Σήμερα η αποκατάσταση γίνεται αρθροσκοπικά. Υπάρχουν δύο κατηγορίες μοσχευμάτων:

τα αυτομοσχεύματα (προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή)
α) ο επιγονατιδικός τένοντας, ο οποίος έχει μεγάλη αντοχή και χρησιμοποιείται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές
β) Hamstrings (αποτελείται από τον ισχνό και τον ημιτενοντώδη τένοντα) έχει ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία και χρησιμοποιούνται στον ευρύ πληθυσμό.

Εικόνα 8 – Μόσχευμα προσθίου χιαστού


τα αλλομοσχεύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) τα πτωματικά από δωρητές οργάνων (αχίλλειος τένοντας, επιγονατιδικός τένοντας) έχουν ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία και η χρήση του περιορίζεται σε ασθενής μεγαλύτερης ηλικίας ή σε ασθενείς που υπέστησαν επανατραυματισμό ή αποτυχία του πρώτου χειρουργείου τους (revision).
β) τα συνθετικά μοσχεύματα έχουν ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία και η χρήση τους περιορίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει αρθροσκόπηση γόνατος και δημιουργία οστικού τούνελ στη κνήμη και στο μηρό με σκοπό να ξαναδημιουργήσουν το φυσιολογικό πέρασμα των χιαστών
(Εικόνα 8).

Εικόνα 9

Η σταθεροποίηση των μοσχευμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους (βίδες, καρφίδες, αγκράφες), τα οποία ενώ παλαιότερα ήταν μεταλλικά σήμερα τείνουν να αντικατασταθούν από απορροφήσιμα υλικά (Εικόνα 9).

Εικόνα 10 – Μετεγχειρητική εικόνα ασθενούς

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς επιτρέπει βάδιση με βακτηρίες (πατερίτσες) για μία εβδομάδα, τοποθέτηση νάρθηκα και στη συνέχεια εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης (κινησιοθεραπεία, μυική ενδυνάμωση) το οποίο διαρκεί 2-4 μήνες (Εικόνα 10).

Είναι προφανές ότι η πραγματοποίηση αυτών των εξειδικευμένων χειρουργείων σε νοσοκομεία με σύγχρονο και άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό από έμπειρους ορθοπεδικούς χειρουργούς προσδίδει άριστα αποτελέσματα στην αποκατάσταση του ασθενούς χαρίζοντας του μεγάλη ικανοποίηση όταν γυρνά στις φυσιολογικές του δραστηριότητες είτε επαγγελματικές είτε αθλητικές.

Ο Ιατρός
Βιογραφικό
Φωτογραφίες
Βίντεο
Δημοσιεύσεις
Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές
Αρθροσκόπηση Ώμου
Αστάθεια Ώμου & Εξάρθρωση Ώμου
Ρήξη Τενόντων του Ώμου
Χόνδρινες Βλάβες Ώμου - Σύνδρομο SLAP
Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου
Αρθροσκόπηση Αγκώνα
Χόνδρινες Βλάβες Αγκώνα
Ελεύθερα Σώματα Αγκώνα
Αρθροσκόπηση Πηχεοκαρπικής
Χόνδρινες Βλάβες Πηχεοκαρπικής
Ελεύθερα Σώματα Πηχεοκαρπικής
Αρθροσκόπηση Ισχίου
Χόνδρινες Βλάβες Ισχίου
Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ισχίου
Ελεύθερα Σώματα Ισχίου
Αρθροσκόπηση Γόνατος
Ρήξη Μηνίσκου & Αρθροσκόπηση Μηνίσκου
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού
Οστεοχονδρίτιδα Γόνατος
Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής
Χόνδρινες Βλάβες Ποδοκνημικής
Ελεύθερα Σώματα Ποδοκνημικής
Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου
Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου MAKOplasty
Ολική Αρθροπλαστική AMIS
Θεραπείες με Βλαστοκύτταρα
Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος
Ρομποτική Ημιολική Αρθροπλαστική Γόνατος MAKOplasty
Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με χρήση Η/Υ - CAS
Θεραπείες με Βλαστοκύτταρα
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Ενδοσκοπική Θεραπεία ΣΚΣ
Τενοντίτιδα
Τενοντίτιδα στον Ώμο
Τενοντίτιδα στο Γόνατο
Θεραπεία Τενοντίτιδας Γόνατος με PRP
Επικονδυλίτιδα Αγκώνα
Άκρος Πόδας
Ενδοσκοπικό Κότσι
Πτώση Μεταταρσίου
Ολική Αρθροπλαστική
Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου
Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου MAKOplasty
Ολική Αρθροπλαστική AMIS
Θεραπείες με Βλαστοκύτταρα
Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος
Ρομποτική Ημιολική Αρθροπλαστική Γόνατος MAKOplasty
Ολική Αρθροπλαστική με χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή - CAS
Θεραπείες με Βλαστοκύτταρα
Ρομποτική Χειρουργική
Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου MAKOplasty
Ρομποτική Ημιολική Αρθροπλαστική Γόνατος MAKOplasty
Αθλητικές Κακώσεις
Αρθροσκόπηση Ώμου
Αστάθεια Ώμου & Εξάρθρωση Ώμου
Ρήξη Τενόντων του Ώμου
Χόνδρινες Βλάβες του Ώμου
Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου
Αρθροσκόπηση Αγκώνα
Χόνδρινες Βλάβες Αγκώνα
Ελεύθερα Σώματα Αγκώνα
Αρθροσκόπηση Πηχεοκαρπικής
Χόνδρινες Βλάβες Πηχεοκαρπικής
Ελεύθερα Σώματα Πηχεοκαρπικής
Αρθροσκόπηση Ισχίου
Χόνδρινες Βλάβες Ισχίου
Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ισχίου
Ελεύθερα Σώματα Ισχίου
Αρθροσκόπηση Γόνατος
Ρήξη Μηνίσκου & Αρθροσκόπηση Μηνίσκου
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού
Οστεοχονδρίτιδα Γόνατος
Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής
Χόνδρινες Βλάβες Ποδοκνημικής
Ελεύθερα Σώματα Ποδοκνημικής
Ενημέρωση
Νέα
Ώμος
Αγκώνας
Πηχεοκαρπική
Ισχίο
Γόνατο
Άκρος Πόδας
Επικοινωνία

Κλείστε Ραντεβού με τον Ιατρό για να Συζητήσετε την Πάθηση σας ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ο Ιατρός

Από το 2002 εργάζεται στο Νοσοκομείο METROPOLITAN ως επιμελητής Ορθοπεδικός Χειρουργός, από το 2005 ως Αναπληρωτής Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής και από το 2009 ως Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιατρείων
κ. Όλγα Τσακίρη

210-6714375

6945307234

info@robo-orthopedics.gr

Τοποθεσία

home-map.jpg