694-5307234 | 210-6714375 | info@robo-orthopedics.gr

Τενοντίτιδα: Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία

Ως τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται ουσιαστικά η φλεγμονή (οίδημα) ή ενόχληση στον τένοντα κάποιου άκρου μας. Ο τένοντας είναι ένα παχύ μακρόστενο κομμάτι ιστού, σαν κορδόνι, που προσαρτεί τον μυ στο αντίστοιχο οστό.

Η ενόχληση που συνοδεύει την συγκεκριμένη πάθηση, είναι συχνά αρκετά επώδυνη και δυσκολεύει πολύ τον ασθενή στις καθημερινές του κινήσεις.

Αν αισθάνεστε ότι πάσχετε από τενοντίτιδα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό, προκειμένου να διαπιστώσει την σοβαρότητα της κατάστασης και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ανατομικά στοιχεία

Ο τένοντας είναι ουσιαστικά ένας ιστός που συνδέει ένα μυ σε άλλα μέρη του σώματος, κυρίως στα αντίστοιχα οστά. Οι τένοντες είναι οι συνδετικοί ιστοί που μεταδίδουν τη μηχανική δύναμη της σύσπασης των μυών στα οστά και είναι γερά συνδεδεμένοι με τις μυϊκές ίνες στο ένα άκρο τους και με τα συστατικά του οστού στο άλλο άκρο τους.

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι τένοντες είναι εξαιρετικά ισχυροί, συγκεκριμένα έχουν την υψηλότερη αντοχή στην πίεση από κάθε άλλο μαλακό ιστό. Η μεγάλη ισχύ τους, είναι απαραίτητη για να αντέχουν τις συνεχείς καταπονήσεις που δημιουργούνται από τη μυϊκή συστολή.

Οι ίδιοι οι τένοντες αποτελούνται από πυκνό ινώδη συνδετικό ιστό που συντελείται κυρίως από κολλαγονούχες ίνες. Οι πρωτογενείς ίνες κολλαγόνου, αποτελούνται από δέσμες ινών κολλαγόνου και είναι οι πιο βασικές μονάδες του τένοντα.

Οι πρωτογενείς ίνες συγκεντρώνονται μαζί δημιουργώντας δέσμες πρωτογενών ινών (subfasicles), και αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν επιπλέον ομάδες σχηματίζοντας τις δέσμες δευτερογενών ινών (fasicles).

Πολλαπλές δέσμες δευτερογενών ινών σχηματίζουν δεσμίδες τριτογενών ινών και αυτές δημιουργούν ομάδες καθεμία από τις οποίες αποτελεί μία μονάδα τένοντα.

Οι πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτοτογενείς δέσμες περιβάλλονται από ένα περίβλημα συνδετικού ιστού γνωστό ως ενδοτένοντα, ο οποίος διευκολύνει την ολίσθηση των δεσμίδων μεταξύ τους κατά την κίνηση τένοντα.

Ο ενδοτένοντας συνεχίζεται με τον επιτένοντα, ένα λεπτό στρώμα συνδετικού ιστού που τυλίγει την μονάδα του τένοντα. Έξω από τον επιτένοντα υπάρχει ένα χαλαρό ελαστικό στρώμα συνδετικού ιστού γνωστό ως παρατένοντας, που επιτρέπει στον τένοντα να κινηθεί κατά μήκος των γειτονικών ιστών. Ο τένοντας συνδέεται με το οστό κολλαγόνες ίνες που εκτείνονται στο εσωτερικό του οστού.

Οι κύριοι τύποι κυττάρων των τενόντων είναι τα ατρακτοειδή τενοντοκύτταρα (ινοκύτταρα) και οι ινοβλάστες). Τα τενοντοκύτταρα είναι τα ώριμα κύτταρα του τένοντα που βρίσκονται σε όλη τη δομή των τενόντων και συνδέονται μεταξύ τους με ίνες κολλαγόνου.

Οι ινοβλάστες είναι ατρακτοειδή ανώριμα κύτταρα τένοντα που δημιουργούν τα τενοντοκύτταρα. Συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες, απαλλαγμένα από ίνες κολλαγόνου. Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και εμπλέκονται στη σύνθεση του κολλαγόνου και άλλων συστατικών της εξωκυττάριας μήτρας.

Τενοντίτιδα θεωρείται οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί φλεγμονή και πόνο στην γενικότερη φύση του τένοντα.

Συχνότητα εμφάνισης Τενοντίτιδας ανά φύλο – Ηλικία

Δεδομένου ότι η τενοντίτιδα προκύπτει από επαναλαμβανόμενες μικρές εντάσεις στην πληγείσα περιοχή, λανθασμένη στάση στο γραφείο ή από ξαφνικό σοβαρό τραυματισμό κατά την άθληση, επηρεάζει κυρίως άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας και των δύο φύλων εξίσου, αν και είναι λίγο πιο συχνή στους άνδρες, δεδομένης της πιο έντονης φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα τους.

Αίτια που προκαλούν την τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα συνήθως προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις που επηρεάζουν συγκεκριμένο σημείο του χεριού, ή από κάποιο απότομο ξαφνικό τραυματισμό.

Υπάρχουν πολλές επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα όπως:

 • Κηπουρική
 •  Σκάψιμο
 •  Ξυλουργική
 • Καθαρισμός σπιτιού
 • Ζωγραφική
 • Τρίψιμο
 •  Τένις
 •  Γκολφ
 •  Σκι
 •  Μπέιζμπολ

Επιπλέον η λανθασμένη στάση του σώματος κατά την εργασία ή τη χαλάρωση ή ένα απότομο τέντωμα ή ακόμα και το λανθασμένο ζέσταμα πριν από την άθληση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τενοντίτιδα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την τενοντίτιδα, περιλαμβάνουν:

 •  Κακή κατασκευή οστών ή αρθρώσεων (για παράδειγμα διαφορές μήκους στα πόδια ή αρθρίτιδα) που επηρεάζει τις δομές των μαλακών ιστών.
 • Ένταση από άλλες συνθήκες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ή ασυνήθιστες αντιδράσεις φαρμακευτική αγωγή.
 • Κατάχρηση των τενόντων χωρίς καλό ζέσταμα είναι επίσης επικίνδυνη
 •  Μερικές φορές κάποια λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει τενοντίτιδα, ιδιαίτερα μόλυνση από δάγκωμα γάτας ή σκύλου στο χέρι ή στο δάχτυλο.

Συμπτωματολογία

Στα κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν τενοντίτιδα συγκαταλέγονται:

 • Πόνος ή ευαισθησία στην (ή κοντά στην) άρθρωση, ειδικά γύρω από τον ώμο, τον καρπό, τον αγκώνα, ή τον αστράγαλο
 • Ακαμψία που, μαζί με τον πόνο, περιορίζει την κίνηση της εκάστοτε άρθρωσης
 • Ήπιο οίδημα ή πάχυνση του τένοντα κοντά στην άρθρωση

Επικοινωνείτε με τον γιατρό για την τενοντίτιδα εάν:

 • Ο πόνος δεν ανακουφίζεται μετά το πέρας της εβδομάδας από την εμφάνιση του.
 • Ο πόνος σας είναι ανυπόφορος και συνοδεύεται από οίδημα και αξιοσημείωτη απώλεια κίνησης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχετε ακόμη και ρήξη τένοντα, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Συνήθως, τενοντίτιδα μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με φυσική εξέταση. Εάν έχετε κάποια από τα συμπτώματα της τενοντίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της βλάβης στον τένοντα, αλλά σπάνια χρειάζεται αυτό.

Θεραπεία

Οι βασικοί στόχοι της θεραπείας για την τενοντίτιδα είναι να αποκαταστήσετε την ανώδυνη κίνηση στην άρθρωση, χωρίς πόνο και να διατηρηθεί η δύναμη των γύρω μυών, δίνοντας το χρόνο στους ιστούς να επουλωθούν.

 •  Συντηρητική αντιμετώπιση:

Η επαρκή ανάπαυση είναι ζωτικής σημασίας και καλό είναι για ένα διάστημα να αποφευχθεί η κίνηση που προκάλεσε τον τραυματισμό. Ως άμεση θεραπεία για την τενοντίτιδα, οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές συστήνουν συχνά ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση του τραυματισμένου τένοντα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ασκήσεις που προτείνου οι φυσιοθεραπευτές για να ενισχύσουν τη συνολική ενδυνάμωση του σημείου, μειώνοντας τον πόνο.

 • Φαρμακευτική Αγωγή:

Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα χορηγούνται επίσης για να βοηθήσουν να ανακουφιστεί η φλεγμονή και ο πόνος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την έγχυση κορτικοστεροειδών (ένα ισχυρότερο αντιφλεγμονώδες φάρμακο) γύρω από τον τένοντα για μια οξεία βλάβη, αλλά αυτά δεν χρησιμοποιούνται στη χρόνια τενοντίτιδα για την αποφυγή επιπλοκών.

 • Παρακλινικές θεραπείες:

Θεραπείες με υπέρηχους και υδρομασάζ είναι χρήσιμες για τη χαλάρωση των μυών και των τενόντων, τη βελτίωση της κυκλοφορίας, και την ταχύτερη επούλωση του τένοντα.

 •  Επεμβατική θεραπεία:

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη για να απελευθερώσει ή να επισκευάσει τους προβληματικούς τένοντες, ή να βοηθήσει χρόνιες περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Πώς γίνεται η επέμβαση για την τενοντίτιδα:

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μία μικροσκοπική τομή για να γίνει η αποκατάσταση της βλάβης του πάσχοντος τμήματος.

Αναισθησία:

Η διαδικασία πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη.

Αποθεραπεία:

Η επέμβαση για την τενοντίτιδα θεωρείται ρουτίνας και ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι μετά το πέρας του χειρουργείου, ενώ αν χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο θα είναι μόνο για μερικές ώρες.

Η αποκατάσταση της βλάβης ωστόσο μπορεί να διαρκέσει έως και 12 εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο ο τραυματισμένος τένοντας μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίζεται με ένα νάρθηκα.

Η φυσιοθεραπεία κρίνεται επίσης απαραίτητη για να επαναφέρει την κίνηση στο σημείο με ασφαλή τρόπο, ενώ μπορεί να χρειαστεί θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ελαχιστοποιηθεί ο ουλώδης ιστός.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιατρείων
κ. Όλγα Τσακίρη

6945307234

ή
συμπληρώστε τη φόρμα και ο Ιατρός θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας