694-5307234 | 210-6714375 | info@robo-orthopedics.gr

Ενδοσκόπηση – Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Ανατομία

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία παθολογία, όπου το μέσο νεύρο του χεριού συμπιέζεται κατά τη διέλευσή του στη στενή περιοχή που μοιάζει με σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας βρίσκεται κοντά στον καρπό και σχηματίζεται από το μέσο νεύρο, τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τα αγγεία, και ένα εκ των τριών νεύρων που περνάνε από το χέρι στον πήχη.

Συχνότητα – Προτιμήσεις φύλου/ηλικίας

Το σύνδρομο αυτό είναι η πιο συχνή απ’ όλες τις πιεστικές νευροπάθειες και αφορά κυρίως γυναίκες παρά άντρες. Δεν είναι σπάνιο να εμφανίζεται και στα δύο χέρια είτε ταυτόχρονα είτε μετά από ένα διάστημα.

Αφορά όλες τις ηλικίες, αφού μπορεί να προέλθει τόσο από ενδογενή αίτια και να εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, όσο και από εξωγενή αίτια και να εμφανιστεί ως συνέπεια ενός έντονου χειρωνακτικού επαγγέλματος σε μεγαλύτερη ηλικία.

Φαίνεται όμως ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες στο σύνδρομο.

Αιτιολογία

Η δυσαρμονία του χώρου του καρπιαίου σωλήνα και της περιοχής όπου διέρχονται οι τένοντες προκαλείται από λειτουργικές βλάβες λόγω της αυξημένης πίεσης και της στένωσης του χώρου. Βασικά αίτια, είναι:

 • Καταπόνηση από την εργασία
 •  Ορμονικές διαταραχές
 • Λήψη φαρμάκων
 • Κληρονομικότητα
 • Προηγούμενοι τραυματισμοί
 • Τενοντοελυτρίτιδα καμπτήρων τενόντων άκρας χειρός ή παρόμοιες παθήσεις

Συμπτωματολογία

Δύο από τα τυπικότερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο πόνος και οι αιμωδίες, δηλαδή το μούδιασμα των 3 δακτύλων (αντίχειρας, δείκτης και μεσαίος). Συνήθως εμφανίζονται μετά από υπερχρήση του χεριού στην εργασία ή στις δουλειές της ημέρας. Η συνήθης κίνηση που κάνει ο ασθενής για να αποτρέψει την ένταση των συμπτωμάτων είναι να τινάξει το χέρι του. Σε προχωρημένες καταστάσεις πέφτουν αντικείμενα από το χέρι ή ο πόνος έχει αντίκτυπο μέχρι τον ώμο.

Διάγνωση

Ιστορικό και ιατρικά τεστ

Αρχικά ο γιατρός θα καταγράψει όλα τα συμπτώματα και θα λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς. Έπειτα θα προχωρήσει σε κάποια ιατρικά τεστ που θα βοηθήσουν τη διαδικασία της διάγνωσης όπως τεστ κάμψης καρπού, τεστ Phalen, δηλαδή παρατεταμένη έκταση καρπού και τεστ Tinel που γίνεται με ελαφριά χτυπήματα πάνω στον καρπιαίο σωλήνα.

Νευροφυσιολογική εκτίμηση

Η πιο απαραίτητη διαδικασία για τη διάγνωση είναι η καταγραφή της ταχύτητας που κινείται το μέσο νεύρο. Το ηλεκτρομυογράφημα βοηθάει πολύ και έτσι επιτυγχάνεται μία σαφής αξιολόγηση που αποκλείει το ενδεχόμενο άλλων παθήσεων και εστιάζει στην συγκεκριμένη περιοχή της βλάβης.

Mini-open ενδοσκοπική μέθοδος

Η ίδια διαδικασία διενεργείται μέσω μίας μικρής τομής 0,5 cm, μόνο στην εγκάρσια περιοχή στον καρπό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται τελείως η τομή στην ευαίσθητη περιοχή της παλάμης και ο χειρουργός μέσω κάμερας πραγματοποιεί την επέμβαση κόβοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο.

Η ενδοσκοπική μέθοδος παρουσιάζει μηδαμινά ποσοστά επιπλοκών. Εξαιτίας των μικρότερων τομών, ο ασθενής μετεγχειρητικά δεν πονάει και χρησιμοποιεί το χέρι του ταχύτερα.

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπικής μεθόδου στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 • Σύγχρονη και πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος
 • Η τομή είναι μόλις 0,5 cm, αποφεύγοντας την ευαίσθητη περιοχή της παλάμης
 • Η αναισθησία είναι τοπική
 • Απαιτείται νοσηλεία 1 ώρας
 • Η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση
 • Η διάρκεια της επέμβασης είναι πολύ σύντομη

Αναισθησία

Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία

Αποκατάσταση

Άμεση επιστροφή στην εργασία και σε δραστηριότητες

Αποτελέσματα

Από τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως το χέρι του καθώς και να εκτελέσει μη επιβαρυντικές δουλειές στο σπίτι και στο γραφείο. Όσο περνούν οι μέρες το μέχρι του θα γίνεται πιο λειτουργικό και μέσα σε διάστημα 10 ημερών θα έχει επανέλθει πλήρως σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιατρείων
κ. Όλγα Τσακίρη

6945307234

ή
συμπληρώστε τη φόρμα και ο Ιατρός θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας