694-5307234 | 210-6714375 | info@robo-orthopedics.gr

Αmis Προσπέλαση Ισχίου: Τεχνική & Πλεονεκτήματα

 

Ανατομία περιοχής

Το ισχίο είναι μία σφαιροειδής άρθρωση που αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη. Πρόκειται για μία άρθρωση αρκετά περίπλοκη που περιλαμβάνει πολλά νεύρα, μύες συνδέσμους και οστά. Ο χόνδρος που καλύπτει την κοτύλη, δημιουργεί στην ουσία ένα πέταλο, το οποίο ενώνεται με την κεφαλή του μηριαίου και επιτρέπει την κίνηση.

Συχνότητα – προτιμήσεις φύλου/ηλικίας

Σε γενικές γραμμές, οι παθήσεις του ισχίου που μπορεί να καταλήξουν σε ολική αρθροπλαστική εμφανίζονται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά η αρχή τους γίνεται πολύ νωρίτερα, ανεξαρτήτως φύλου.

Αίτια εξωγενή- ενδογενή που οδηγούν σε φθορά του ισχίου

 • Ηλικία, κυρίως σε ηλικιωμένους
 • Κληρονομικότητα, ιδιαίτερα στην πάθηση της οστεοαρθρίτιδας σε γυναίκες μέσης ηλικίας
 • Συνυπάρχοντα νοσήματα όπως υπερξάρθρημα του ισχίου, συγγενείς ή επίκτητες ασθένειες του συνδετικού ιστού κ.α.
 • Παχυσαρκία
 • Ρευματολογικές παθήσεις
 • Τραυματισμοί

 Συμπτώματα που υποδηλώνουν προβληματικό ισχίο

 • Πόνος
 • Κόπωση μετά από παρατεταμένη ακινησία
 • Δυσκολία στο να κάθεται το άτομο σε καθιστή θέση
 • Δυσκαμψία
 • Παραμόρφωση της άρθρωσης

Διάγνωση: Κλινική -Εργαστηριακός και παρακλινικός έλεγχος

Σε κάθε ασθενή ο ορθοπεδικός λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό και στην συνέχεια περνάει στον συνηθισμένο κλινικό έλεγχο με εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις της περιοχής, όπως ακτινογραφίες και σπανιότερα μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών.

Λόγω της προόδου της μαγνητικής τομογραφίας, η διάγνωση που αφορά παθήσεις των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο, είναι πλέον υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως η υμενίτιδα του ισχίου- γίνεται παρακέντηση της άρθρωσης με ακτινολογική καθοδήγηση.

Θεραπεία ανά στάδιο – Αρχικά στάδια: συντηρητική

Το πρώτο στάδιο της αγωγής περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, βελονισμό, κινησιοθεραπεία. Αυτές οι τεχνικές επιλέγονται πάντα με βάση τις απαιτήσεις του ασθενούς.

Συνήθως συνίσταται ανάπαυση και περιορισμός των κινήσεων στο ελάχιστο. Παράλληλα χορηγούνται και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αντιμετώπιση με ολική αρθροσκόπηση ισχίου AMIS

Με διάρκεια σχεδόν 70 χρόνων, η χειρουργική επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου πλέον είναι πολύ συνηθισμένη στα πλαίσια της θεραπείας της αρθροπάθειας ή οστεοαρθρίτιδας ισχίου. Τα κύρια πλεονεκτήματα στην ολική αντικατάσταση ισχίου είναι η μείωση του πόνου, η ανάκτηση της κινητικότητας και η καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σημαντικά πλεονεκτήματα φέρνει και η προσπέλαση ισχίου ΑΜΙS (Anterior Minimal Invasive Surgery), μία σύγχρονη τεχνική προσπέλασης με συγκεκριμένες προοπτικές και αποτελέσματα.

AMIS – Βασικές αρχές – Υλικά – Διαφορές με συμβατική αρθροπλαστική

Η προσπέλαση ισχίου ΑΜΙS είναι η χειρουργική τεχνική που αφορά αποκλειστικά την προσπέλαση του ισχίου και όχι την τοποθέτηση της πρόθεσης, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα και μία γρήγορη μετεγχειρητική πορεία.

Ο βασικός κανόνας της τεχνικής αυτής είναι ότι το ισχίο προσεγγίζεται από το ανατομικό μεσοδιάστημα, με διπλό πλεονέκτημα. Εκτός από την τομή του δέρματος, δεν επηρεάζεται κανένας ιστός μέχρι ο ορθοπεδικός χειρουργός να πλησιάσει την άρθρωση του ισχίου. Η αρχή της ΑΜΙS είναι η απλή απομάκρυνση των ιστών, χωρίς τον τραυματισμό τους. Το δεύτερο θετικό είναι ότι με την τεχνική αυτή ο χειρουργός παρεμβαίνει στην περιοχή που βρίσκεται στην απέναντι από την κοτύλη. Αυτό επιτρέπει 100% ορατότητα της σημαντικής αυτής περιοχής.

Τα υλικά είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην συμβατική τεχνική της αρθροπλαστικής. Η τομή δεν είναι μεγαλύτερη από 8 εκατοστά και συγκριτικά με τα 15 – 20 εκατοστά της παλαιότερης τεχνικής, οι διαφορές στην αποκατάσταση είναι εξαρχής φανερές. Επιπλέον ο αρθρικός θύλακος διατηρείται και αυτό προσφέρει μεγάλη ευστάθεια στην άρθρωση. Πρόκειται δηλαδή για μία ιδανική ατραυματική χειρουργική αποκατάσταση.

Βασικά στοιχεία για την τεχνική AMIS

 • Η προσπέλαση του ισχίου είναι πρόσθια, μακριά από το περίνεο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι φλεγμονές.
 • Η τομή του δέρματος που πραγματοποιείται έχει μήκος 5-8 εκατοστά, επιφέροντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Εξασφαλίζεται ότι η προσέγγιση του ισχίου θα είναι σχεδόν αναίμακτη.
 • Η προσπέλαση του ισχίου γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρείται η νεύρωση της περιοχής άθικτη.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μέθοδος AMIS στον ασθενή

 1. Μειωμένος πόνος μετά την επέμβαση συγκριτικά με συμβατικές τεχνικές, στις οποίες οι μύες αναγκαστικά κόβονται
 2. Άμεση αποκατάσταση, αφού το βάδισμα με βοηθήματα μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την επέμβαση
 3. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι σύντομη (2-3 ημέρες)
 4. Ο σχηματισμός ουλής στο δέρμα είναι μικρός, σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους
 5. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και ταχύτερη, αφού το περπάτημα ξεκινάει αμέσως
 6. Η διαδικασία είναι σχεδόν αναίμακτη, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται οι μύες και τα αγγεία
 7. Με την τεχνική AMIS, ο ασθενής διατηρεί τους μύες και βελτιώνει την σταθερότητα του ισχίου, επομένως ο κίνδυνος εξάρθρωσης να είναι μειωμένος
 8. Αποτρέπεται η χωλότητα, αφού η προσπέλαση ισχίου AMIS είναι η πιο προστατευτική επεμβατική τεχνική για τους μύες, τα αγγεία και τα νεύρα

Οι ασθενείς έχουν ταχεία επάνοδο στην φυσιολογική τους ζωή και πολύ σύντομα μπορούν να αθληθούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών, μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο μέσα σε μία εβδομάδα.

Αποκατάσταση – Αναισθησία- Χρόνος νοσηλείας

Πραγματοποιείται περιοχική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη και σπάνια γενική αναισθησία. Η αναισθησία, ο ακριβής χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και οι φυσικοθεραπείες που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής μετεγχειρητικά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή που έχει υποβληθεί στην τεχνική AMIS.

Η αποκατάσταση σε γενικές γραμμές, μπορεί να ξεκινήσει από την ημέρα του χειρουργείου, διακόπτοντας σιγά σιγά τα βοηθήματα ανάλογα με την σταθερότητα της άρθρωσης που επανέρχεται μέρα με τη μέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από 15 μέρες σταματούν τη χρήση υποστηριγμάτων.

Ο ασθενής, λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να φορτίσει πλήρως το χειρουργημένο πόδι για λόγους, όπως:

 • Ελάχιστο αίμα διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, άρα ο ασθενής δεν θα νιώθει ζάλη
 • Ελάχιστη επεμβατικότητα στους μύες και στα οστά
 • Το εμφύτευμα ενδείκνυται για τη φόρτιση του σκέλους

Η αρθροπλαστική ισχίου AMIS είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές τεχνικές για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου αφού διατηρεί την εμπειρία των υλικών στην κλασική ολική αρθροπλαστική ισχίου αλλά με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιατρείων
κ. Όλγα Τσακίρη

6945307234

ή
συμπληρώστε τη φόρμα και ο Ιατρός θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας