694-5307234 | 210-6714375 | info@robo-orthopedics.gr

Ελεύθερα Σώματα Πηχεοκαρπικής – Καρπού

Τα ελεύθερα σώματα είναι μικρά θραύσματα του χόνδρου ή των οστών που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «επιπλέουν» γύρω από την άρθρωση. Η ύπαρξη τους ωστόσο μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο έως και κλείδωμα της άρθρωση και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται.

Ειδικά αν πρόκειται για ελεύθερα σώματα σε αρθρώσεις στα άνω άκρα όπως στην άρθρωση του καρπού, τότε αποτελούν μία από τις περιπτώσεις στις οποίες η αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής βρίσκει πλήρη εφαρμογή.

Ανατομία της περιοχής

Η περιοχή του καρπού είναι μία από τις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις, γιατί ουσιαστικά αποτελεί έναν συνδυασμό αρθρώσεων και οστών και αυτό την κάνει εξαιρετικά ευαίσθητη σε τραυματισμούς και άλλες βλάβες.

Συγκεκριμένα στον καρπό συναντάμε 8 οστά που διατάσσονται σε δύο σειρές: την εγγύς σειρά η οποία συνδέεται με την κερκίδα και την ωλένη, τα οστά δηλαδή που απαρτίζουν το αντιβράχιο και την περιφερική σειρά η οποία ενώνεται με τα μετακάρπια οστά.

Ακριβώς λόγω αυτής της πολυπλοκότητας, τα ελεύθερα σώματα εμφανίζονται αρκετά συχνά στη συγκεκριμένη άρθρωση δυσκολεύοντας τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

Συχνότητα εμφάνισης της πάθησης

Η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης κατάστασης συνδέεται συνήθως με τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς και το πόσο φθείρει τις αρθρώσεις του κατά τη διάρκεια αυτών.

Σε γενικές γραμμές τα ελεύθερα σώματα εντοπίζονται συνήθως σε άτομα που συμμετέχουν σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες, δεδομένου ότι είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα και άλλες αθλητικές κακώσεις, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους ακόμα κι αν δεν αθλούνται συχνά, ως αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Εμφάνιση ανά φύλο / ηλικία

Ο διαχωρισμός ανά φύλο δεν είναι τόσο αισθητός στα ελεύθερα σώματα της πηχεοκαρπικής περιοχής, αν και τα ποσοστά κλίνουν λίγο περισσότερο προς τους άνδρες, λόγω πιο έντονης φυσικής εργασίας και άρα φθοράς της πηχεοκαρπικής περιοχής.

Αναφορικά με την ηλικία πάλι οι απόψεις διίστανται καθώς ελεύθερα σώματα μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε επαγγελματίες αθλητές νεαρής ηλικίας λόγω υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων τους, όσο και σε ηλικιωμένους χωρίς ιδιαίτερη φυσική δραστηριότητα, καθώς η πηχεοκαρπική περιοχή εμφανίζει φθορά λόγω ηλικίας.

Αίτια εμφάνισης της πάθησης

Όπως προαναφέραμε, τα ελεύθερα σώματα στις αρθρώσεις εμφανίζονται όταν υπάρχει αιμορραγία μέσα στην άρθρωση ή καταστροφή των ιστών που ευθυγραμμίζουν τις αρθρώσεις και μπορούν να προκύψουν από παθήσεις όπως η φυματίωση, η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Άλλες αιτίες που μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει ελεύθερα σώματα είναι μετά από κατάγματα, σοβαρό τραύμα, ή από φλεγμονή των οστών και των χόνδρων αλλά και καλοήθεις όγκους της αρθρικής μεμβράνης.

Συμπτώματα

Αν και πολλές φορές η κατάσταση αυτή είναι ασυμπτωματική, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα τα οποία μπορούν να υποψιάσουν τον γιατρό για την ύπαρξη ελεύθερων σωμάτων στην πηχεοκαρπική περιοχή.

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ένας έντονος και οξύς πόνος που εμφανίζεται όταν ο ασθενής κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Ένας ασθενής μπορεί επίσης να αισθάνεται μια έντονη ενόχληση κατά την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα η άρθρωση μπορεί να «κλειδώσει» και ο ασθενής θα αδυνατεί να την κινήσει σε διαφορετική θέση.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Επειδή τα ελεύθερα σώματα είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα τραυματισμού ή φθοράς στην άρθρωση, ο γιατρός δεν θα πρέπει μόνο να καθορίσει εάν τα ελεύθερα σώματα προκαλούν τα συμπτώματα, αλλά και από τι προήλθαν αυτά εξαρχής.

Κλινική διάγνωση

Αρχικά ο γιατρός θα ζητήσει το ιστορικό του ασθενούς προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι άλλοι τραυματισμοί ή προβλήματα έχουν επηρεάσει τη συγκεκριμένη άρθρωση στο παρελθόν και μπορούν να σχετίζονται με τα ελεύθερα σώματα, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει και μία φυσική εξέταση για να δει πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα.

Παρακλινικός έλεγχος:

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση συχνά απαιτείται και μία ακτινογραφία της άρθρωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, μία μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη προκειμένου να απεικονίσει καλύτερα τα θραύσματα και τα άλλα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο ισχίο.

Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής

Όταν τα ελεύθερα σώματα βρίσκονται στην πηχεοκαρπική περιοχή του ασθενούς, τότε μία αρθροσκόπηση θα μπορούσε να βοηθήσει στον ακριβή εντοπισμό αλλά και την αφαίρεση τους.

Θεραπευτικές μέθοδοι

Συντηρητική θεραπεία

Σε πρώτο στάδιο τα ελεύθερα σώματα και τα συμπτώματα τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα ή φυσιοθεραπεία, ωστόσο αυτή είναι μία προσωρινή λύση.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και εξουθενωτικά για την καθημερινότητα του ασθενούς, τότε μία αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής μπορεί να δώσει τη λύση, καθώς τα ενοχλητικά θραύσματα μπορούν να αφαιρεθούν οριστικά με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

  • Είδος αναισθησίας
    Στην αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής, όπως και στις περισσότερες αρθροσκοπήσεις, η αναισθησία μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής ή και απλή μέθη που επιτρέπει στον ασθενή να αναπνέει αυτόνομα κατά τη διαδικασία.
  • Χρόνος Παραμονής στο Νοσοκομείο
    Το σημαντικό με τις αρθροσκοπήσεις, ειδικά όταν γίνονται για απλές διαδικασίες, όπως να αφαιρεθούν ελεύθερα σώματα είναι ότι δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο μεγαλύτερη από 4 ώρες.
  • Χρόνος αποκατάστασης ανάλογα με το είδος της εργασίας
    Γενικά ο χρόνος αποκατάστασης μετά την αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων με αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής είναι μικρός, ωστόσο εξαρτάται σε μεγάλη βαθμό από τη φύση της αρχικής βλάβης η οποία τα δημιούργησε και κατά πόσο αυτή έχει επουλωθεί ή επηρεάζει ακόμα την άρθρωση.

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ιατρείων
κ. Όλγα Τσακίρη

6945307234

ή
συμπληρώστε τη φόρμα και ο Ιατρός θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας