694-5307234 | 210-6714375 | info@robo-orthopedics.gr

  • 07 ΜΑΡ 17
  • 0

  ANTERIOR MINIMALLY INVASIVE SURGERY (AMIS)

  Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μία από τις πιο συνήθεις εκφυλιστικές αρθρίτιδες που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Η αντιμετώπιση της πάθησης αυτής γίνεται με την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

  Ο σκοπός της είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης της λεκάνης με τεχνητά προθέματα προκειμένου να αποκατασταθεί μία ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης του ισχίου, ώστε να προσφέρει άνετη βάδιση στον ασθενή και κατ’ επέκταση καλή ποιότητα ζωής. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκαν τόσο οι τεχνικές όσο και τα εμφυτεύσιμα υλικά.

  Υπάρχουν διάφορες προσπελάσεις για την πραγματοποίηση της χειρουργείου αυτού: οπίσθια – πλάγια – πρόσθια.Η πρόσθια προσπέλαση που αποτελεί και το αντικείμενο του άρθρου αυτού μελετήθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1870 από τον Hueter με σκοπό την παροχέτευση της σηπτικής αρθρίτιδας του ισχίου.

  Από το 1949 μέχρι και σήμερα αποτελεί μία δημοφιλή τεχνική γάλλων ορθοπεδικών χειρουργών.

  Ο καθηγητής Frederick Laude στο Παρίσι προσάρμοσε την πρόσθια προσπέλαση διαμορφώνοντας ένα ειδικό ορθοπεδικό τραπέζι έλξης σε συνδυασμό με ειδικά εργαλεία έτσι ώστε να πραγματοποιήσει μία πραγματικά ελάχιστη επεμβατική τεχνική για την αντικατάσταση του ισχίου.

  Η ονομασία αυτής είναι AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery), δηλαδή πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλαση.

  Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως πάνω από 70.000 επεμβάσεις γεγονός που τις καθιστά πλέον όχι πειραματικές αλλά ρουτίνας για τους εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, η τεχνική AMIS μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από επιλεγμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς, οι οποίοι έχουν λάβει πιστοποίηση επάρκειας.

  Η επιτυχία μιας ορθοπεδικής επέμβασης δεν βασίζεται μόνο στην καλή μετεγχειρητική ακτινογραφία αλλά και πώς πραγματοποιήθηκε.

  Ο τρόπος που τοποθετείται ο ασθενής στο χειρουργικό τραπέζι με την έλξη του άκρου σε συνδυασμό με τα διαφοροποιημένα εργαλεία για την προσπέλαση αυτή προσφέρει:

  1. Μικρή τομή 6-9cm πρόσθια έναντι 15-30cm σε σχέση με την οπίσθια και την πλάγια.
  2. Πλήρη προστασία των μυών γιατί δεν κόβονται ή αποκολλούνται ή απονευρώνονται αλλά διαχωρίζονται κατά μήκος των ινών τους. Έτσι οι μυϊκές ίνες δεν χάνουν τις βιολογικές τους ιδιότητες αφού δεν στερούνται την αιμάτωση και την νεύρωση τους.
  3. Σε σύγκριση με την πλάγια προσπέλαση δεν τραυματίζονται οι γλουτιαίοι μύες, οπότε ο ασθενής βαδίζει χωρίς να κουτσαίνει λόγω της ατροφίας και της εκτεταμένης αποκόλλησης των μυών αυτών.
  4. Σε σύγκριση με την οπίσθια προσπέλαση η διατήρηση των οπίσθιων μυών αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για πιθανό εξάρθρημα, μία από τις χειρότερες επιπλοκές της επέμβασης αυτής.

  Ο σκοπός της AMIS είναι να ελαχιστοποιήσει την καταστροφή των ιστών και των σταθεροποιητικών στοιχείων γύρω από την άρθρωση του ισχίου.

  Ο συνδυασμός, ως εκ τούτου, των προαναφερθέντων έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή λόγω:

  • μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου
  • μικρότερης νοσηλείας (3-4 ημέρες έναντι 7-8 )
  • γρήγορης επαναφοράς του στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • λιγότερης απώλειας αίματος
  • καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος (μικρή τομή)
  • λιγότερων μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως:
   • χωλότητα (κούτσαμα) κατά τη βάδιση λόγω τραυματισμού των μυών
   • πιθανότητα 0,2% εξαρθρήματος ισχίου έναντι 1%-5% σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους αρθροπλαστικής ισχίου
   • αποφυγή τραυματισμού των νεύρων
   • δεν χρειάζεται ανυψωτικό λεκάνης
   • επιτρέπεται το σκύψιμο (τα χέρια ανάμεσα στα πόδια)
   • δυνατότητα να ξαπλώνει ο ασθενής άμεσα και από τα δύο ισχία (με τις κλασσικές μεθόδους μετά από 3 μήνες τουλάχιστον) γεγονός που προσφέρει καλύτερο και ξεκούραστο ύπνο
   • η άμεση κινητοποίηση μειώνει δυνητικά την πιθανότητα της μετεγχειρητικής θρόμβωσης ή της πνευμονικής εμβολή

  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με των κλασσικών προσπελάσεων. Η εξέλιξη των υλικών οδήγησε στη χρήση του τιτανίου που αποτελεί την καλύτερη επιλογή λόγω της εμβιομηχανικής του και της φιλικότητάς του προς τον ανθρώπινο οργανισμό.

  Oι επεμβάσεις με την τεχνική AMIS πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε νοσοκομεία με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους ορθοπεδικούς χειρουργούς.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream